Informatie voor vrijwilligers bij Jong Hoeksche Waard
Fijn dat je (overweegt om) vrijwilliger te worden binnen het jongerenwerk van Jong Hoeksche Waard! We hebben vrijwilligers zoals jij hard nodig. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over het vrijwilliger zijn. Als je daarna nog vragen of opmerkingen hebt kan je die stellen aan een van de jongerenwerkers.
Wie zijn wij?
Het jongerenwerk is een onderdeel van Welzijn Hoeksche Waard. Wij geloven in de kracht van jongeren en daarom stimuleren we jullie om bij ons vrijwilligerswerk te gaan doen.
Als vrijwilliger in het jongerenwerk geef je het goede voorbeeld aan jongeren en lever je een positieve bijdrage aan het jongerenwerk. Je helpt mee aan de fijne sfeer in het jongerencentrum. Ook maak je jongeren enthousiast voor het deelnemen aan activiteiten en praat je met hen over wat zij graag willen doen en bereiken. Je bent zelf jongere (geweest) en dus weet je wat er speelt in het leven van een jongere en helpt hen waar je dat kunt vanuit je eigen ervaring. Als de gesprekken of onderwerpen te ingewikkeld worden verwijs je iemand door naar een van de jongerenwerkers.
Bij Welzijn Hoeksche Waard werken in totaal bijna 400 vrijwilligers. Je werkt als vrijwilliger in het jongerenwerk altijd samen met een jongerenwerker. Iedereen die als vrijwilliger aan het jongerenwerk is verbonden, valt onder het vrijwilligersbeleid van Welzijn Hoeksche Waard.
Vrijwilligers nemen een belangrijke plaats in binnen het jongerenwerk. Daarom worden iop deze pagina de wederzijdse rechten en plichten beschreven. Zo wordt duidelijk wat we van elkaar kunnen verwachten en kunnen we elkaar zo nodig aanspreken op de gemaakte afspraken. Het is altijd handig om deze pagina ook te delen met een van je ouders zodat zij ook goed geïnformeerd zijn en er geen misverstanden ontstaan.
Je kunt je aanmelden als vrijwilliger bij het jongerencentrum. Dan heb je een gesprek met een van de jongerenwerkers. Als het ‘klikt’ tijdens het kennismakingsgesprek dan maak je afspraken over de werkzaamheden, je rol als vrijwilliger en hoe vaak je aanwezig kunt zijn. De afspraken die je maakt worden door de jongerenwerker en jou vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst. Als je jonger bent dan 18 jaar dan moet een ouder ook tekenenen.
Wat mag je op welke leeftijd?
Voor vrijwilligerswerk gelden dezelfde regels als voor betaald werk voor jongeren onder de 18 jaar. Kinderen tot 16 jaar mogen in principe geen vrijwilligerswerk doen maar er zijn een aantal uitzonderingen die we hieronder hebben beschreven.
Kinderen/jongeren vanaf 13 jaar mogen buiten schooltijd lichte, niet industriële hulparbeid verrichten.
Daarmee worden hand-en spandiensten bedoeld die geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de jongeren opleveren. Daaronder valt ook het helpen bij het bedienen in een jongerencentrum maar ook meedenken en helpen bij het organiseren en uitvoeren van activiteiten voor kinderen/jongeren valt hier onder.
- Op schooldagen mogen jongeren vanaf 13 jaar maximaal 2 uur werken.
- Op zaterdagen en vakantiedagen maximaal 7 uur. Daarnaast geldt er een maximum per week: Dit is voor schoolperiodes 12 uur per week en voor vakantieperiodes 35 uur per week.
- Er mag niet op zondag gewerkt worden.
Vanaf 15 jaar mogen er op niet-schooldagen en vakantieweken ietsje langer gewerkt worden (8 uur per dag en 40 uur per vakantieweek).
En je mag op zondag werken.
Onder de 16 jaar mag je nooit s ’avonds en ’s nachts van 19.00 – 07.00 uur werken.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen langer werken,(9 uur per dienst) met een maximum van 45 uur per week.
- Het werk mag jongeren niet verhinderen om naar school te gaan.
- Ook in deze leeftijd mag je niet werken tussen 23.00 – 06.00 uur.
- Bij alle vormen van vrijwilligerswerk die kinderen/jongeren doen moet een deskundige beroepskracht aanwezig zijn.
Vrijwilligersovereenkomst
In een vrijwilligersovereenkomst leg je samen met de jongerenwerker vast welke activiteiten je gaat doen in het kader van vrijwilligerswerk. Ook werktijden en verdere afspraken worden vastgelegd. De overeenkomst wordt in tweevoud opgemaakt; een exemplaar voor jou en een voor de administratie van ons. Als je jonger bent dan 18 jaar moet ook een van je ouders tekenen.
Deze overeenkomst heb je nodig omdat je dan verzekert bent als vrijwilliger. Heb je tijdens je vrijwilligerswerk schade opgelopen dan kun je deze schade melden.
Wat bieden we jou
- Een goede kennismakings-en inwerkperiode met ondersteuning van een jongerenwerker.
- De kans om jouw talenten te benutten.
- Een kans om mee te denken over het Jongerenwerk
- Een fijne werksfeer waar je ook veel lol kan hebben
- Jaarlijks een weekendje weg met de jongerenwerkers en vrijwilligers.
- Verzekering en vergoeding van kosten bij schade
- Zorgvuldige behandeling van persoonlijke gegevens.
- Alle zaken zoals beschreven in de Arbo-wet en Arbo regelingen die van toepassing zijn op vrijwilligers
Wat verwachten we van jou
- Dat je je afspraken nakomt.
- Dat je je afmeldt als je verhinderd bent.
- Dat je niet met andere jongeren praat over vertrouwelijke zaken die je hoort als je als vrijwilliger aan het werk bent.
- Dat je vriendelijk en respectvol bent
- Dat je je houdt aan de huisregels van het jongerencentrum
Als je wilt stoppen
Als je wilt stoppen met je vrijwilligerswerk vindt er een afsluitend gesprek plaats. Je blijft natuurlijk welkom op onze jongerencentra. De wederzijdse opzegtermijn is 1 maand.